Çok sık kullanılan bir mobil işletim sistemi olsa da, bazen Android cihazlarda telefon kasma sorunu baş gösterebiliyor. Özellikle bolca uygulama yüklenen ve eskiyen telefonlarda görülen Android kasma problemi, kullanıcıların ‘baş belası’ konumunda. Fakat endişeye gerek yok çünkü kasma sorunu çözümü için önerebileceğimiz pek çok ipucu bulunuyor.
Android kasma sorunu çözümü için yapılması gerekenler:
En bilinen sebep, daha önce de bahsettiğimiz gibi telefonunuzun hafıza ve SD kartınızın dolması olabilir. Cihazınız uzun süreli kullanımda uygulamalar, fotoğraflar ve videolarla dolacak, hâliyle de yavaşlayacak. Eğer ki SD kartınızın hafıza alanı maksimuma ulaşmak üzereyse, içini temizlemeyi ve var olan dosyalarınızı başka bir platforma yedeklemeyi düşünebilirsiniz.
Telefon kasma sorunu aynı zamanda arka planda çalışan uygulamalar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Kasma sorunu çözümü için arka planda çalışan, gereksiz ve kullanmadığınız uygulamaları kapatmalı, hatta işinize yaramıyorsa tamamen cihazınızdan kaldırmalısınız. Eğer bunu tek tek yapmak size zor geliyorsa, Greenify uygulamasını kullanabilirsiniz. Greenify, seçtiğiniz uygulamaları çalıştıran ve gereksiz uygulamaları kapatarak cihazı hızlandıran bir uygulama.
Tabii ki fazla batarya kullanan uygulamalar da kasma sorunu yaratıyor ve Android kasma problemlerine yol açıyor. Fazla batarya kullanan uygulamaları kapatmalı, hatta gerekli değilse de telefonunuzdan silmelisiniz. Bu konuda size kolaylık sağlayan, Wakelock Detector adlı bir Google Play Store uygulaması da mevcut. Wakelock Detector, size hangi programların fazla batarya harcadığını göstererek yardımcı oluyor.
Telefon Kasma Sorunu İçin Alternatifler
Bir diğer yandan, telefon kasma sorununu çözmek için önbellek temizliği yapabilirsiniz. Özellikle Gmail, Facebook, YouTube ve Snapchat gibi sık kullanılan uygulamalarda zaman içinde pek çok önbellek dosyası birikiyor ve cihazı yavaşlatıyor. Uygulama ayarlarına girerek bu verileri silebileceğiniz gibi, aynı zamanda App Cache Cleaner adlı uygulamayı da kullanarak hızlı temizlik gerçekleştirebilirsiniz.
Ek olarak, cihazınıza Google Play Store harici güvensiz uygulamalar yükleyen biri değilseniz, antivirüs programı kullanmanızı da önermiyoruz. Arka planda çok fazla veri tüketen ve telefonu yavaşlatan antivirüs programlarını gerekli değilse telefonunuzdan silebilir, hızını artırabilirsiniz. Son olarak, Android telefonunuzda kapasitesi dışında uygulama kullanmamanızı ve çok eski fotoğraf-videoları barındırmamanızı barındırıyoruz. Bir telefon ne kadar çok doluysa, o kadar çok yavaşlığa yol açacaktır.
Leave a Reply