Root Nedir? Android Telefonlarda Root Nasıl Yapılır?

root nedir android telefonlarda root nasıl yapılır

Root yapma işlemi, android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar için önemli bir işlemdir. Root nedir kısaca açıklamak gerekirse, root kelime anlamı olarak “kök” anlamına gelir ve root işlemini gerçekleştirdiğinizde telefonunuzun tüm temel ayarlarını yapabiliyorsunuz. Normalde telefonunuzun “Ayarlar” seçeneğinde sizlere sunulan ayarlar kısıtlı ayarlardır, ancak root yapma işlemi ile daha kapsamlı ayarlar yapabiliyorsunuz hatta o kadar kapsamlı ki, telefonun sistem uygulamarını ve dosyalarını da değiştirebiliyorsunuz. Peki, root işlemi neden yapılır ve android telefonlarda root nasıl yapılır ?

Root İşlemi Neden Yapılır?

Root yapma işleminin yapılmasında pek çok amaç olabilir. Genel olarak kullanıcıların amacı ise telefonu hızlandırmak yada daha kapsamlı ayarları yaparak, telefonu diledikleri gibi yönetmektir.

Bir android telefonu satın aldığınızda, bu telefon sizlere mevcut bazı uygulamalar ile gelmektedir. Bu mevcut uygulamaların bir kısmı temel olarak kullanmış olduğunuz telefonun işlemlerini yerine getirmesini sağlarken, bu uygulamaların diğer kısmı ise tamamen farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek ve üretici firma tarafından yüklenmiş uygulamalardır. Telefonunuzda root işlemini gerçekleştirdiğinizde, üretici firma tarafından telefonunuza yüklenmiş gereksiz uygulamaları kaldırabilme imkanına sahip oluyorsunuz. Tüm bu kullanmadığınız gereksiz uygulamaları kaldırmak ise sizlere hem hız hem de hafıza kazandıracaktır.

Android Telefonlarda Root Nasıl Yapılır?

Android telefonlarda root nasıl yapılır sorusu için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır.

  1. Ayarlar > Cihaz hakkında kısmına gelerek, “Model numarası” kısmını not alın.
  2. com adresine gidin ve burada model numarasını aratarak, root işlemi için gerekli dosyaları edinin.
  3. Odin yazılımını indirin.
  4. Telefonu kapatın.
  5. Telefon kapandıktan sonra ses kısma+home+açma tuşuna aynı anda 5 saniye basılı tutun. Karşınıza “Warning!!” yazan bir uyarı penceresi geliyor. Ses yükseltme tuşuna basarak bu ekranı geçin karşınıza “Downloading…” penceresi çıkacak…
  6. Telefonu orjinal bir USB kablosuyla bilgisayara bağlayın. Odin programını başlatın ve “messages” kısmından bağlanıp bağlanılmadığını kontrol edin.
  7. Odin programında PDA kısmına tıklayarak, açılacak olan pencerede indirdiğiniz dosyaların arasında olan Auto Root dosyasını seçin.
  8. “Start” butonuna basınız. Yükleme tamamlandığında, root işlemi gerçekleştirilmiş demektir.

Root işlemi için yükleme tamamlandığında odin programında “PASS” yazıyorsa, telefonunuz artık rootlu anlamına geliyor. Hatta root kontrol uygulaması indirerek de kontrol edebilirsiniz. Android telefonlar ile ilgili tüm gelişmeleri okumak için yayınlarımızı takip etmeniz yeterli olacaktır!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*